Wat voor online partner zoek jij: uitvoerend of uitdagend?

20 augustus 2020

Je moeder, buurvrouw, oom of leerkracht zei het vroeger waarschijnlijk al tegen je: ‘bezint eer ge begint’. Een waarheid als een koe. Valt niets op af te dingen. Nou ja, misschien wel, maar niet in het werk wat wij doen. Het begint bij de basis, een stevige fundering. En het leggen van die basis begint met die ene vraag: wat is je doel?

Wij zijn er heilig van overtuigd dat alles wat je online doet (van website tot social media-post) bij moet dragen aan de doelen van jouw organisatie. Klinkt logisch, maar blijkt in de praktijk nog niet zo simpel te zijn. Stel je wilt een update van je website. Omdat die oude al zo lang in de lucht hangt, omdat het een ondergeschoven kindje is geweest, omdat het niet meer de uitstraling heeft die je wilt…om wat voor reden dan ook. Dan ga je op zoek naar een webbouwer. En een designer, want het oog wil ook wat. Die twee werken samen en leveren een prachtige site op. Ziet er goed uit, klopt technisch gezien en de site past zich aan aan alle schermformaten. Daar kun je weer een paar jaar mee vooruit. Toch? Jazeker! Behalve als je iets meer ambitie hebt…

Laat de investering renderen

Want als je een renderende investering wilt doen, moet je bij het begin beginnen: het formuleren van jouw organisatiedoelen. Om daaruit voortvloeiend de online doelen te bepalen. Vanuit die doelen kom je als vanzelf bij de online strategie uit. Dát is de basis die je legt. Dan pas ga je aan de slag met de realisatie van de online middelen. Om na een tijdje te meten en bij te sturen waar nodig. Op die manier draagt het bij aan het grotere geheel en is je online aanwezigheid ondersteunend aan je bedrijfsdoel. Om nog even op de website terug te komen: je kunt ervoor kiezen om gewoon online aanwezig te zijn óf om jouw website impact te laten hebben op jouw doelen. Een online partner doet meer dan gewoon jouw vraag uitwerken (‘dit is onze huisstijl en op daarvan moet onze website gemaakt worden’). Die daagt je uit, die stelt moeilijke vragen, denkt kritisch met je mee. Krijgt de doelen boven tafel. En komt vervolgens met de creatieve ideeën voor de uitvoering. En weet je wat? Dan kan het zomaar zijn dat er niets aan je website hoeft te veranderen, maar je nog heel veel winst laat liggen op andere middelen. Een echte partner zegt dat ook tegen je…ook al boort ie daarmee zichzelf de inkomsten van een website maken door de neus.

Uitdagend of uitvoerend: it’s your choice!

Waar je ook voor kiest, het is altijd goed natuurlijk. Wat ons betreft is het ook niet heel ingewikkeld. Kies je voor de uitvoerder of de uitdager? Zoek je iemand die jouw ideeën blindelings uitvoert of iemand die jou uitdaagt over nieuwe dingen na te denken? Hoe dan ook, wij sluiten ons graag aan bij die ene oom, buurvrouw of leerkracht: bezint eer ge begint! Maak een bewuste keuze en ga ervoor!

Start die goede dag.